Korejská republika Ekonomická spolupráce s USA - Malá, Marie (2013)
Cílem diplomové práce "Korejská republika: Ekonomická spolupráce s USA" je shrnout spolupráci Korejské republiky s jejím tradičním ekonomickým, vojenským a politickým spojencem - Spojenými státy americkými. Pro tento účel je nejprve nastíněn vliv Spojených států na politický vývoj v zemi a na ekonomický vzestup Korejské republiky. Hlavní část práce je zaměřena na obchodní výměnu a obecně na ekonomické vztahy států, zejména na jejich vývoj v posledním desetiletí a problémy, které v alianci vzešly z ekonomického růstu Korejské republiky. Diskutovány jsou především okolnosti, za nichž vznikla dohoda o volném obchodu mezi státy, očekávané důsledky této dohody a reálný dopad na alianci. V poslední části diplomové práce je spolupráce Korejské republiky s USA posouzena v kontextu velmi aktuální otázky KLDR a denuklearizace poloostrova, stejně jako z pohledu zemí, které mají tradičně svůj vliv na Korejském poloostrově -- Číny a Japonska.