Kvantifikace vlivu změn státní podpory na počet uzavřených smluv o stavebním spoření - Müller, Tomáš (2013)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv změny státní podpory na počet uzavřených smluv o stavebním spoření v České republice. Výzkum byl proveden regresní analýzou časových řad z období od roku 2000 do poloviny roku 2012. Použita byla volně dostupná data a data z databáze Ministerstva financí. Na základě provedené analýzy byl prokázán pozitivní vliv změny státní podpory na počet uzavřených smluv, kdy jednoprocentní zvýšení státní podpory způsobilo nárůst o 396 743 smluv stavebního spoření. Dalšími faktory, u kterých se projevil pozitivní vliv na počet smluv, byl růst HDP a čtvrté čtvrtletí kalendářního roku. Naopak u prodloužení vázací doby, růst garantovaného úroku a emise státních dluhopisů se projevil negativní vliv na počet uzavřených smluv.