Ocenění společnosti působící na trhu obnovitelných zdrojů energie - Rudolfová, Jana (2013)
Předmětem diplomové práce je ocenění společnosti RenoEnergie, a.s., která působí na trhu obnovitelných zdrojů energie a podniká v oblasti výroby elektrické energie prostřednictvím malých vodních a fotovoltaických elektráren. Výstupem práce je stanovení celkové objektivizované hodnoty společnosti pro informační potřeby jejího vrcholového vedení. Ocenění je provedeno výnosovým způsobem, diskontní metodou ve variantě FCFF, k rozhodnému datu 31. 12. 2012. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje základním pojmům, metodám a postupům problematiky oceňování podniku. Praktická část aplikuje teoretické postupy na zvolenou společnost. Podrobně se věnuje především analýze prostředí a podmínek, ve kterých společnost podniká, její finanční situaci a konkurenceschopnosti. Závěry ze strategické a finanční analýzy jsou využity k prognóze generátorů hodnoty, sestavení finančního plánu a výpočtu diskontní míry, jež jsou základními stavebními kameny pro finální ocenění.