Dopady výstavby dálniční sítě na regionální růst pohledem ekonomické teorie - Musil, Jiří (2013)
Práce analyzuje ekonomické dopady existence dálniční sítě na regionální HDP. Výchozím předpokladem je hypotéza, že region s dálniční sítí bude po očištění od zkreslujících vlivů vykazovat vyšší HDP v porovnání s regionem bez dálniční sítě. Na základě poskytnutých dat za roky 1995 -- 2010 za Plzeňský a Jihočeský kraj jsem metodou Difference in Differences, která měří čistý efekt exogenní změny v reálných podmínkách, sestavil model, který pomocí umělých vysvětlujících (dummy) proměnných vyčísluje změnu v plzeňském regionálním HDP. Kontrolní skupinou je Jihočeský kraj a data jsou použita pro dvě srovnávací období před a po výstavbě dálnice D5 v Plzeňském kraji při současné neexistenci dálnice v Jihočeském kraji. Ukazuje se, že po odečtení zkreslujících vlivů má dálniční síť pozitivní efekt na regionální HDP, které je v dotčeném kraji vyšší, než ve srovnatelném kraji bez dálniční sítě.