Sociální cestovní ruch v krajích České republiky - Kratochvílová, Lucie (2013)
Cílem diplomové práce je zhodnocení současné podpory sociálního cestovního ruchu v České republice z hlediska jejího územního rozmístění a ověření splnění základních cílů, které jsou s tímto konceptem spojeny. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu cestovního ruchu, jeho typologii, řízení a vztahu k regionálnímu rozvoji. Dále je zde věnována pozornost sociálnímu cestovnímu ruchu, principům, na kterých je postaven, jeho dosavadnímu vývoji, základním funkcím a příkladům podpory v evropských státech. Praktická část se zabývá podporou sociálního cestovního ruchu v České republice, a to jak na krajské, tak především na národní úrovni. Je zde provedena analýza Národního programu podpory cestovního ruchu 2010-2013 z hlediska rozdělení přidělených dotací mezi kraje, cílové skupiny a typy produktů. Její součástí je i shrnutí výsledků dotazníkového šetření, které proběhlo u příjemců dotací. V závěru je zhodnocena úspěšnost tohoto programu a navrhnuta doporučení pro jeho další vývoj. Pro naplnění cíle práce je využito především metody komparace, statistické analýzy a terénního výzkumu. Hlavními zdroji, ze kterých je čerpáno, jsou data a informace MMR, ČSÚ, krajských strategických koncepcí rozvoje cestovního ruchu a data získaná vlastním terénním výzkumem.