Penzijné fondy a dôchodková reforma v ČR - Ryška, Juraj (2013)
Diplomová práca analyzuje súčasné postavenie penzijných fondov na českom trhu, následnú transformáciu na penzijné spoločnosti a situáciu po zavedení druhého piliera. Je skúmaná opodstatnenosť nového piliera v rámci malej výhodnosti k budúcim účastníkom a dopadom na štátny rozpočet. Hlavným výsledkom je navrhnutie riešenia, ktoré by bolo výhodnejšie pre účastníkov a zároveň by spĺňalo požiadavku na vyváženú fiškálnu politiku. Predložená práca využíva popisnú a komparatívnu analýzu súčasného postavenia penzijných fondov. Popis reformy penzijného systému vychádza z legislatívnej analýzy a sekundárnej analýzy publikovanej literatúry. Pri návrhoch riešenia sú použité matematicko štatistické metódy, komparatívna analýza a dotazníková metóda.