Fertilita a nejistota - Lupač, Milan; Špeciánová, Jitka; Matějka, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce se věnuje vlivům ekonomické nejistoty na rozhodování o pořízení si dětí. Ke zjištění vztahu byla použita regresní analýza nevyvážených panelových dat 27 evropských zemí s maximální délkou časové řady 52 let. Pro nejistotu byly použity proxy proměnné reálný HDP na hlavu, nezaměstnanost a jejich volatility. Volatility byly zkonstruovány s pomocí GARCH a EGARCH modelů. Byl zjištěn negativní vliv růstu nezaměstnanosti a poklesu reálného HDP na hlavu na fertilitu. Naproti tomu růst volatilit HDP a nezaměstnanosti vyvolává do bodu zvratu růst fertility a za bodem zvratu její pokles. Dále byl zjištěn kladný vztah kojenecké úmrtnosti, sňatečnosti, ženské pracovní participace a očekávané doby dožití s fertilitou. Záporný vztah byl nalezen s rozvodovostí a podílem penzistů na produktivní populaci.
Vedoucí práce: Jitka Melzochová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses