Zhodnocení dopadů daňové politiky pomocí statického modelu obecné rovnováhy (CGE) v oblasti ochrany ovzduší v České republice. - Smejkal, Tomáš; Hurník, Jaromír, 1975-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Na začátku roku 2014 by měla být v ČR zavedena uhlíková daň s primárním cílem snížení emisí CO2 ze strany subjektů mimo obchodování v rámci systému EU ETS. Potenciální dopady tohoto regulatorního nástroje závisí na celé řadě komplexních jevů v ekonomice. V reakci na to byl v této práci sestrojen makroekonomický model obecné rovnováhy s referenčním rokem 2009, který dokáže tyto jevy identifikovat a simulovat samotné zavedení daně. Výsledkem je zjištění, že ne všechny sektory bezprostředně sníží svou poptávku po zdaněných palivech, ale že je naopak možné v reakci na daň v některých případech očekávat zvýšení spotřeby relativně méně zdaněných paliv kupříkladu zemního plynu. Daň bude také nepřímo ale poměrně významně působit na nezdaněný sektor energetiky, který i přes relativní zlevnění vstupních paliv zareaguje snížením produkce elektřiny. Související zdražení elektrické energie též způsobí dodatečné náklady zdaněným subjektům. Důležitým závěrem je také fakt, že racionální reakce ekonomických subjektů může vést k nižšímu než očekávanému snížení emisí s tím, že ani významnější zvýšení sazby daně nad plánovaných 15 EUR/tCO2 by pravděpodobně nevedlo k dodatečnému markantnímu snížení emisí.
Vedoucí práce: Jaromír Hurník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses