Regionální analýza důchodové reformy v České republice - Šika, Jiří (2013)
Cílem práce je určit hlavní socioekonomické faktory determinující regionální rozložení intenzity využití penzijního připojištění. Analýza byla provedena na datech klientů, kteří tento produkt sjednali online v listopadu roku 2012 prostřednictvím společnosti Fincentrum a.s. Zkoumán byl vztah HDP, míry nezaměstnanosti, pohlaví, věku klientů a míry dostupnosti internetového připojení v domácnostech na počet uzavřených smluv a výši měsíčního příspěvku v jednotlivých regionech. Kromě dostupnosti internetového připojení byla u všech zbývajících faktorů zjištěna závislost, která byla potvrzena i ekonometrickým testem. Klienti využívají Penzijní připojištění více (více spoří) s rostoucím věkem, pokud jsou mužského pohlaví a pokud žijí v regionech s vyšším HDP a nižší mírou nezaměstnanosti.