Fiškálne ilúzie - opodstatnený argument rastúcich verejných výdajov? - Šikyňová, Alexandra; Schwarz, Jiří, 1960-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Abstrakt Zaujímavou súčasťou ekonómie, predovšetkým tej, zaoberajúcej sa verejnou voľbou, sú fiškálne ilúzie, ktorým v našom prostredí nebola doposiaľ venovaná väčšia pozornosť. O ich význame sa začína hovoriť predovšetkým v spojitosti s rastúcimi verejnými výdajmi a rozpočtami. Práca sa zameriava na analýzu fiškálnych ilúzií a ich možného vplyvu na rast verejných výdajov. Výsledkom tejto analýzy je potvrdenie hypotézy o existencii fiškálnych ilúzií a ich vplyve na rast verejných výdajov. Daňoví poplatníci si často plne neuvedomujú svoju daňovú povinnosť a tak mylne vnímajú vzťah medzi vynaloženými nákladmi a získanými úžitkami z verejne poskytovaných statkov. Táto práca ďalej stavia na zistených výstupoch dotazníkového šetrenia a diskutuje ich vplyv na rozhodovanie o verejných rozpočtoch, predovšetkým ich výdajovej stránky. Pozornosť je upriamená na dva hlavné okruhy, tak ako ich klasifikuje W.E. Oates: zložitosť daňového systému a dlhovú ilúziu.
Vedoucí práce: Jiří Schwarz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses