Kouření v restauracích o suverenitě spotřebitele a selhání trhu - Červinková, Kristýna (2013)
Bakalářská práce si klade za cíl odhalit příčiny možného tržního selhání na českém trhu pohostinství. Předložením několika hypotéz je přiblíženo chování strany nabídky a poptávky, jehož důsledkem je existující nesoulad vysoké poptávky po nekuřáckých restauracích a jejich zaostávající nabídky. Ověřováním platnosti těchto hypotéz pomocí zpracování dostupných výzkumů a vlastního terénního výzkumu práce přisuzuje podíl na podobě stávající situace oběma stranám, ale taktéž jejich vzájemné interakci. Zákazníci restaurací svým chováním poskytují zkreslené signály, které pro majitele nepředstavují dostatečnou motivaci učinit zásadní krok směrem ke změně.