Analýza efektívnosti verejného zdravotníctva SR od reformy v roku 2007 - Pastva, Richard; Babin, Ján, 1954-; Klesla, Arnošt; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Predmetom tejto práce je zhodnotenie efektívnosti systému verejného zdravotníctva na Slovensku. Na báze údajov poskytovaných OECD analyzuje pomocou vstupne orientovaného modelu DEA mieru dosiahnutej technickej efektívnosti v 4 skúmaných obdobiach, pričom dve sú predreformné a dve poreformné, čo umožňuje, okrem samotnej efektívnosti, zhodnotiť i dopad najvýznamnejšej reformy slovenského zdravotníctva z rokov 2003 -- 2004. Výsledky analýzy ukazujú nadpriemerné miery efektívnosti pred touto reformou a naopak podpriemerné skóre efektívnosti v poreformnom období. Z týchto výsledkov možno usúdiť, že spomínaná reforma nemala priaznivý vplyv na celkovú efektívnosť systému. Taktiež sa nepodarilo potvrdiť hypotézu o pozitívnom vplyve rastu výdavkov do zdravotníctva na jeho zlepšenú efektívnosť. Ďalším záverom analýzy je fakt, že súčasné (2011) výsledky by slovenské zdravotníctvo bolo, v optimálnom prípade, schopné produkovať pri výrazne nižších objemoch vstupov. Výsledkom analýzy je niekoľko navrhovaných možností zníženia objemu vstupov, ktorými by bolo možné celkovú efektívnosť zvýšiť.
Vedoucí práce: Jan Babin
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses