Vliv vzdělání na délku trvání nezaměstnanosti v ČR. - Komrsová, Šárka; Chytil, Zdeněk, 1949-; Pichaničová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Obecným cílem práce je analyzovat faktory, které determinují délku trvání nezaměstnanosti na současném trhu práce v ČR. Specifickým úkolem této práce je pak analyzovat vztah mezi dosaženým vzděláním a délkou trvání nezaměstnanosti v ČR. Dle teorie lidského kapitálu chicagské školy je u pracovníků s vyšším dosaženým vzděláním sledována nižší nezaměstnanost a efektivnější hledání volných pracovních míst. Na základě této teorie si bakalářská práce klade za cíl ověřit hypotézu, zda dosažené vzdělání skutečně ovlivňuje délku znovunalezení práce i v případě ČR. Tuto hypotézu o vztahu dosaženého vzdělání a délky trvání nezaměstnanosti v ČR se snažím ověřit na datech poskytnutých Ministerstvem práce a sociálních věcí. Jedná se o čtvrtletní data od 2. čtvrtletí 2009 do 4. čtvrtletí 2011. V souladu s empirickými studiemi bylo prokázáno, že uchazeči s vyšším dosaženým vzděláním vykazují kratší dobu trvání nezaměstnanosti. U uchazečů s vyšším dosaženým vzděláním roste pravděpodobnost, že si uchazeč nalezne zaměstnání rychleji než uchazeč s nižším vzděláním. Základní hypotéza práce byla potvrzena. Dále bylo z dat zjištěno, že podíl evidovaných na úřadu práce s vyšším dosaženým vzděláním klesá s delším časem evidence. Naopak podíl uchazečů s nízkým dosaženým vzděláním se s rostoucí dobou evidence zvyšuje. V případě proměnné pohlaví mají muži kratší čas hledání nového zaměstnání.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses