Dopady regulácií v energetike na účinnosť a efektívnosť opatrení v ochrane životného prostredia - Poprac, Aleš (2013)
Ako tému mojej diplomovej práce som si zvolil regulácie v oblasti energetiky a ich dopad na životné prostredie. V práci sa budem zaoberať ekonomickými dôsledkami regulácií a taktiež sa budem snažiť poukázať na ich dopad na životné prostredie. Na zhodnotenie daných regulácií v energetike použijem viaceré kritériá. K mojim cieľom by mi malo dopomôcť aplikovanie regulácií v energetike na národohospodárske ukazovatele v ekonomike. V prvej časti mojej práce sa pokúsim definovať pojem regulácia a taktiež zmienim jednotlivé druhy regulácií, ich metódy a ciele. V druhej časti práce sa už zameriam na regulácie v energetike v Českej republike a priblížim prostredie a orgány, ktoré sa nimi zaoberajú. Tretiu časť práce venujem dopadom regulácií na trhový mechanizmus. Budem sa snažiť priblížiť konkrétne ekonomické teórie, ktoré sa zaoberajú reguláciami. Štvrtá časť práce bude zameraná na zistenie vplyvu regulácií v energetike na životné prostredie. V tejto časti priblížim legislatívu a tiež rôzne alternatívy v rámci ochrany životného prostredia, ktoré sú spojené s týmito reguláciami. Záverečnú časť práce už venujem jednotlivým reguláciám a ich dopadom na národohospodárske ukazovatele.