Náklady fotovoltaiky a ich dopady na ekonomiku Slovenskej republiky - Vašák, Viktor; Zajíček, Miroslav, 1975-; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cieľom bakalárskej práce je určiť výšku finančných nákladov na podporu výroby elektrickej energie z fotovoltaických zariadení a dopad týchto nákladov na ekonomiku Slovenskej republiky. Táto podpora bola na Slovensku realizovaná formou garantovaných výkupných cien z obnoviteľných zdrojov energie. Z dôvodu niekoľkonásobného poklesu týchto výkupných cien od roku 2010 do roku 2014 a súčasnému zavedeniu podpory iba pre zariadenia montované na strechách a fasádach domov s výkonom nepresahujúcim 30 kW, autor považuje solárny "boom" v Slovenskej republike za ukončený. Kalkulácia nákladov je prevedená zvlášť pre náklady priame, vo forme výkupných cien elektrickej energie a náklady nepriame, vo forme nákladov na zabezpečenie podporných služieb, nákup regulačnej energie a investícií do prenosovej sústavy. Nepriame náklady však práca explicitne nevyčísluje. Dopady na ekonomiku SR sú vyčíslené ako ročný doplatok domácností a firiem za spotrebu určitého percenta elektrickej energie z fotovoltaiky.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses