Testování platnosti ABCT v případě České republiky v letech 1996 až 2012. - Střeleček, Tomáš (2013)
Práce se zabývá testováním platnosti rakouské teorie hospodářského cyklu (ABCT) na čtvrtletních datech v případě české ekonomiky v letech 1996 až 2013. V první části se zabývám definici hospodářského cyklu a teoretickými východisky rakouské teorie hospodářského cyklu. V aplikační části převádím první okruh hypotéz na dynamické modely, které testuji metodou - Grangerova kauzalita. Výsledky ukazují, že monetární expanze v některém z předchozích čtyř čtvrtletí způsobuje pokles peněžní úrokové míře ve výchozím čtvrtletí. V případě mechanismu působení jsou klíčové změny peněžní úrokové míry vůči přirozené. Potvrzuji v souladu s ABCT, že v důsledku monetární expanze a navazující změny struktury úrokových měr dochází k rozšiřování oklikových výrob. Rozdíl mezi poklesem peněžní úrokové míry a nárůstem oklikových výrob je v české ekonomice půl roku. Ostatní výsledky jsou slabší. Nacházím statisticky významnou korelaci, nikoli vztah podmiňování, mezi poklesem peněžní úrokové míry a nárůstem investičních výdajů. Kvantitativní metody neukazují na potvrzení předpovědí ABCT pro strukturu inflace. Druhý okruh hypotéz je vtělen do statického modelu, který odhaduji metodou nejmenších čtverců. Výsledky potvrzují předpovědi ABCT, že na počátku hospodářské expanze dochází k nárůstu oklikových výrob. Dále se v zásadě potvrzuje předpověď ABCT, že nejprve rostou v expanzi ceny výrobců a až přibližně od poloviny expanze relativně rostou ceny spotřebitelů. Kvantitativně se nepotvrzuje vztah nárůstu investičních výdajů v době expanze. V souhrnu dochází podle výsledků v době expanze k nadměrné spotřebě při současném nadměrném rozšiřování výrob, ekonomika je tlačena nad hranici výrobních možností. Vysvětlení ABCT pro českou ekonomiku nebylo zneplatněno.