Rakouská teorie hospodářského cyklu role statků dlouhodobé spotřeby - Wolf, Vojtěch (2013)
Tato práce je zaměřena na empirické testování platnosti vybraných vztahů vyplývajících z rakouské teorie hospodářského cyklu (ABCT). Zvláštní pozornost je věnována statkům dlouhodobé spotřeby. Z ABCT vyplývá, že změna úrokové míry či dostupnosti úvěrů by měla mít vliv na relativní cenu, spotřebu a výrobu statků dlouhodobé spotřeby. Cílem této práce je ověřit, zda jsou změny těchto veličin v souladu s teoretickými předpoklady. Je vysloveno několik hypotéz, které jsou následně ověřovány pomocí vektorové autoregrese a testů Grangerovy kauzality. K analýze jsou použita data z USA, sestávající z časových řad, které zachycují průběh sledovaných veličin v období mezi roky 1985 a 2013. Platnost zkoumaných hypotéz se na daných datech nepodařilo jednoznačně prokázat.