Rakouská teorie hospodářského cyklu role statků dlouhodobé spotřeby - Wolf, Vojtěch; Komrska, Martin; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce je zaměřena na empirické testování platnosti vybraných vztahů vyplývajících z rakouské teorie hospodářského cyklu (ABCT). Zvláštní pozornost je věnována statkům dlouhodobé spotřeby. Z ABCT vyplývá, že změna úrokové míry či dostupnosti úvěrů by měla mít vliv na relativní cenu, spotřebu a výrobu statků dlouhodobé spotřeby. Cílem této práce je ověřit, zda jsou změny těchto veličin v souladu s teoretickými předpoklady. Je vysloveno několik hypotéz, které jsou následně ověřovány pomocí vektorové autoregrese a testů Grangerovy kauzality. K analýze jsou použita data z USA, sestávající z časových řad, které zachycují průběh sledovaných veličin v období mezi roky 1985 a 2013. Platnost zkoumaných hypotéz se na daných datech nepodařilo jednoznačně prokázat.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses