Jak necenové faktory ovlivňují návštěvnost Muzea východních Čech v Hradci Králové? - Lukas, Jan (2013)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných necenových faktorů působících na návštěvnost Muzea východních Čech v Hradci Králové. Na základě denních dat, z období 05/2011 -- 05/2013, za použití průměrné denní teploty, úhrnu denních srážek, marketingu, pracovního a školního volna a jednotlivých měsíců byly vytvořeny tři modely. Pro celkovou návštěvnost, pro návštěvnost dospělých osob a pro návštěvnost dětí a studentů. Ve všech modelech se prokázal předpokládaný negativní vliv teploty. Dále se projevil silný pozitivní směr působení školního a pracovního volna. Z výsledků vyplynulo, že v období prázdnin je návštěvnost u studentů vyšší o téměř 50 %. V době víkendů a státních svátků byl nárůst dospělých osob ještě vyšší. Marketing byl zkoumán z různých směrů, ale statisticky významný vliv jeho kampaní se projevil pouze u dětí a studentů. V období propagace se zvyšovala jejich návštěvnost až o čtvrtinu.