Zhodnocení státní pomoci ohroženým bankám - Grabovskaia, Marina (2011)
Cílem této diplomové práce je na příkladu Irska ukázat dopad státních zásahů, zaměřených na záchranu domácího bankovního sektoru před systémovou krizí, na jednotlivé banky a celou ekonomiku. V první, teoretické části, jsou uvedené možné zásady, způsoby a zdroje pomocí bankovního sektoru v době krize. V dané častí jsou též diskutované otázky správného nastavení a aplikování regulatorních pravidel. Druhá část je věnovaná hledání vnějších a vnitřních příčin, které přeměnily Irsko z "Keltského Tygra" na zemi nejvíce zasaženou finanční krizí v EU v letech 2008 -- 2011. Tato část práce také obsahuje popis opatření, přijatých Irskou vládou a centrální bankou k záchraně krachujícího bankovního sektoru a jejich vliv na domácí bankovní systém a celé hospodářství. Třetí část práce je věnovala dopadu opatření, přijatých irskými a evropskými autoritami na jednotlivé domácí finanční instituce.