Prostorové plánování v Belgii – komparace s Českou republikou - Nováková, Markéta (2011)
Diplomová práce charakterizuje systém prostorového plánování v Belgii a následně jej porovnává s českým systémem. Pro pochopení výchozích podmínek Belgie obsahuje práce socio-ekonomickou analýzu této evropské země. Protože prostorové plánování je zodpovědností regionů Vlámsko, Valonsko a Brusel-hlavní město, jsou analyzovány všechny tři samostatné modely a to z hlediska legislativy, institucionální struktury a nástrojů prostorového plánování. Nejpodobnější českému systému prostorového plánování je vlámský model. Belgie má oproti ČR výhodu v dlouhé tradici prostorového plánování. I proto by belgické systémy plánování mohly představovat inspiraci pro ČR.