Koordinace fiskálních politik jako součást řešení krize Eurozóny - Zawada, Roman (2011)
Krize eurozóny ukázala, že dosavadní koordinace fiskálních politik byla vzhledem ke schopnosti zachovat stabilitu v evropské hospodářské a měnové unii nedostatečná. Je tak otázkou, jestli je pro znovunastolení a zachování stability v budoucnosti nutné přejít k vyšší formě integrace, fiskální a potažmo politické unii, nebo zda stále existuje možnost, že pravidla pro koordinaci fiskálních politik lze nastavit a prosazovat efektivně. Analýza problematiky je opřena o historické a politické pohnutky, které vedly k čím dál tím užší evropské integraci a taktéž o konfrontaci představ teoretiků s reálným vývojem v ekonomikách členských států. Jsou taktéž analyzovány důvody obtíží v zemích, které jsou nejvíce postiženy dluhovou krizí. Ve výsledku se ukázalo, že kvůli vlivu politiky je prakticky nemožné dospět k efektivní koordinaci fiskálních politik a fiskální unie je nejen ekonomicky, ale i politicky optimálním řešením. Ovšem pouze v případě silné a legitimní centrální fiskální autority.