Regionální diferenciace volebních výsledků v okresech ČR - Kosina, Lukáš (2012)
Práce se snaží analyzovat závislost volebních výsledků v okresech ČR na dostupných socioekonomických ukazatelích, jako například míra registrované nezaměstnanosti, vzdělanost obyvatelstva nebo průměrná mzda v těchto okresech. Vychází přitom z klasických předpokladů, že v regionech s vyšší nezaměstnaností, nižší průměrnou mzdou a nižší vzdělaností dosahuje vyšších výsledků levice a v regionech s vyšší průměrnou mzdou, nižší nezaměstnaností a vyšší vzdělaností naopak pravice. Jako metoda je použita regresní analýza, která vyjadřuje závislost vysvětlované proměnné (volební výsledky) na vysvětlující proměnné (míra reg. nezaměstnanosti, průměrná mzda, vzdělanost).