EU - kandidátské země stav a problémy přístupového procesu - Lorencová, Zuzana (2012)
Práce se zabývá procesem rozšiřování ES/EU, s akcentem na okolnosti, které přístupový proces ovlivňují, a to na příkladu současných kandidátských států (Turecka, Chorvatska, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Islandu, Černé hory a Srbska). Práce je rozdělena do tří kapitol, první kapitola uvádí základní informace o jednotlivých fázích procesu a představuje doposud uskutečněná rozšíření. Druhá kapitola se věnuje současným kandidátským státům, charakterizuje je z politicko-ekonomického hlediska a popisuje vývoji jejich vztahů s ES/EU. Třetí kapitola analyzuje současný stav přístupového procesu, srovnává různé faktory ovlivňující přístupová jednání, zvlášť se věnuje ekonomickým a politickým kritériím a bilaterálním sporům. Poslední část třetí kapitoly pomocí syntézy výsledků z analýzy jednotlivých aspektů procesu predikuje možný budoucí vývoj a datum vstupu kandidátského státu do EU.