EU - kandidátské země stav a problémy přístupového procesu - Lorencová, Zuzana; Cihelková, Eva, 1952-; Řehořová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce se zabývá procesem rozšiřování ES/EU, s akcentem na okolnosti, které přístupový proces ovlivňují, a to na příkladu současných kandidátských států (Turecka, Chorvatska, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Islandu, Černé hory a Srbska). Práce je rozdělena do tří kapitol, první kapitola uvádí základní informace o jednotlivých fázích procesu a představuje doposud uskutečněná rozšíření. Druhá kapitola se věnuje současným kandidátským státům, charakterizuje je z politicko-ekonomického hlediska a popisuje vývoji jejich vztahů s ES/EU. Třetí kapitola analyzuje současný stav přístupového procesu, srovnává různé faktory ovlivňující přístupová jednání, zvlášť se věnuje ekonomickým a politickým kritériím a bilaterálním sporům. Poslední část třetí kapitoly pomocí syntézy výsledků z analýzy jednotlivých aspektů procesu predikuje možný budoucí vývoj a datum vstupu kandidátského státu do EU.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses