Alternativy státoprávního uspořádání Skotska - Bobková, Eva (2012)
Práce se zabývá možnostmi státoprávního uspořádání Skotska. Jejím primárním cílem je zjistit jaký je skutečný vztah Skotů ke Spojenému království a jaké formy ústavního uspořádání skotská veřejnost preferuje. V první kapitole jsou rozebírány různé koncepty politické regulace konfliktů vyplývajících z národnostní diverzity. Ve druhé části je věnována pozornost historickému vývoji státoprávního postavení Skotska v rámci Spojeného království. Třetí kapitola se pak věnuje již samotnému výzkumu identity a preferovaných ústavních modelů.