Pohledávky věřitelů v insolvenčním řízení - Metzová, Nika (2012)
Tato diplomová práce s názvem Pohledávky věřitelů v insolvenčním řízení se zabývá možností uplatnění pohledávek v případě, že bylo soudem vydáno usnesení o úpadku dlužníka a bylo tak zahájeno insolvenční řízení dle Zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). V úvodu práce je věnována pozornost také ostatním možnostem vymáhání a uplatňování pohledávek ať již v řízeních mimosoudních, tak v řízeních před soudem prostřednictvím podání žaloby k soudu či rozhodčích řízení a následné možnosti vymáhání. Cílem této práce je však předložit podrobnou analýzu procesu uplatnění pohledávek v insolvenčním řízení od jeho zahájení přes podání přihlášky až po přezkumné jednání a následné popření pohledávek (spojené s případnými incidenčními žalobami) či jejich zjištění a uspokojení. S tím také úzce souvisí kapitola, která rozebírá druhy pohledávek, s nimiž se lze v řízení setkat, a jejichž určení má vliv na průběh a způsob uplatnění pohledávky. Poslední kapitoly práce jsou věnovány uspokojení zjištěných pohledávek s ohledem na způsob řešení úpadku dlužníka a následný osud těch pohledávek, které nebyly v řízení uspokojeny. Závěrem je uveden praktický příklad, který by měl názorně ukázat postup při vyplňování přihlášky včetně všech formálních i obsahových náležitostí.