Analýza ekonomické hodnoty ekosystémových služeb horských luk v Krušnohoří - Staviařová, Lucie (2013)
Cílem diplomové práce je analýza a výpočet ekonomické hodnoty ekosystémových služeb ve východním Krušnohoří s důrazem na ekosystémové služby poskytované horskými loukami. Horské louky poskytují řadu přímých ekosystémových služeb, např. regulace vody, zachování biodiverzity. Pro analýzu ekonomické hodnoty výzkum využívá metodu podmíněného hodnocení a metodu výběrového experimentu. Znalost ekonomické hodnoty zkoumaného ekosystému má velký význam např. z hlediska rozhodování o alokaci prostředků do jeho zachování, ochrany, případně obnovy. Metoda podmíněného hodnocení je aplikována za účelem zjištění ochoty platit za zachování estetické funkce horských luk v Krušných horách. Další část práce se zaměřuje na metodu výběrového experimentu a výběr rekreačních lokalit jednotlivcem. V analytické části je popsáno dotazníkové šetření spolu s analýzou a interpretací výsledku obou metod.