Analýza ekonomické hodnoty ekosystémových služeb horských luk v Krušnohoří - Staviařová, Lucie; Vojáček, Ondřej, 1980-; Slavík, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem diplomové práce je analýza a výpočet ekonomické hodnoty ekosystémových služeb ve východním Krušnohoří s důrazem na ekosystémové služby poskytované horskými loukami. Horské louky poskytují řadu přímých ekosystémových služeb, např. regulace vody, zachování biodiverzity. Pro analýzu ekonomické hodnoty výzkum využívá metodu podmíněného hodnocení a metodu výběrového experimentu. Znalost ekonomické hodnoty zkoumaného ekosystému má velký význam např. z hlediska rozhodování o alokaci prostředků do jeho zachování, ochrany, případně obnovy. Metoda podmíněného hodnocení je aplikována za účelem zjištění ochoty platit za zachování estetické funkce horských luk v Krušných horách. Další část práce se zaměřuje na metodu výběrového experimentu a výběr rekreačních lokalit jednotlivcem. V analytické části je popsáno dotazníkové šetření spolu s analýzou a interpretací výsledku obou metod.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses