Komparace současné rodinné politiky Rakouska a České republiky - Manová, Tereza; Poláková, Olga, 1944-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Rodinná politika je nedílnou součástí každého vyspělého státu a v současné době roste její význam z důvodu nepříznivého demografického vývoje. V této diplomové práci je české prostředí komparováno s rakouským, které je známé širokým systémem rodinných opatření podporující prorodinné prostředí v zemi. V teoretické části jsou shrnuty základní pojmy, které se v práci vyskytují a také ekonomické teorie zabývající se otázkou vzniku rodiny. V praktické části jsou porovnány demografické ukazatele související s rodinnou politikou od počátku 50. Let až po současnost obou těchto zemí, které demonstrují účinnost či neúčinnost rodinné politiky. Značná část práce je věnována sladěnosti rodiny a trhu práce a také jednotlivým formám institucionálních zařízení pro děti do 6 let věku. V Rakousku je tato forma podpory rodin na lepší úrovni než v České republice a proto je závěr práce věnován možnostem zlepšení rodinné politiky v České republice, ale i Rakousku.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses