Nástroje řízení devizového a úrokového rizika v nefinančních společnostech - Běla, Tomáš (2013)
Diplomová práce se zabývá metodami a nástroji k řízení devizového a úrokového rizika v oblasti risk managementu nefinančních společností. Cílem práce bylo vytvoření uceleného souhrnu metod a nástrojů k řízení devizového a úrokového rizika na českém mimoburzovním trhu. V práci jsou představeny jak možnosti interního snížení rizikových expozic, tak možnosti zajištění v podobě finančních derivátů. Představené nástroje a metody jsou v práci aplikovány na reálném příkladě nejmenované české exportní společnosti "ABC". Je zde vypracována strategie řízení devizového a úrokového rizika na základě interních dat společnosti a aktuálních odborných predikcí měnových kurzů a úrokových měr. Tato diplomová práce může sloužit zejména finančnímu managementu nefinančních společností k lepšímu pochopení možností a nástrojů k řízení devizového a úrokového rizika.