Perspektivy vývoje proexportní politiky ČR - Zemánek, Petr; Němečková, Iveta; Petříček, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou proexportní politiky České republiky. Toto téma je v současnosti velmi aktuální. V nedávné době byla vydána Exportní strategie vlády ČR 2012-2020, která přináší významné změny proexportní politice. Kromě mnoha pozitiv je však v této oblasti mnoho pozorovatelných rizikových oblasti. Známé jsou například spory mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zahraničních věcí, ale i dalších institucí ohledně rozsahu jejich kompetencí a rozsahu pravomocí. Vyvstává otázka, kdo má vlastně nejdůležitější slovo v oblasti obchodní diplomacie a jaká bude budoucnost českých obchodních zastoupení v cizině. Je zřejmé, že z důvodu finančního tlaku je nutná redukce duplicity zastoupení v některých místech a koordinace kompetencí jednotlivých zmíněných institucí. Tyto kroky by mohly zlepšit prezentaci zájmů České republiky jako celku. V mnohých oblastech se kompetence překrývají a alespoň na první pohled není patrné, pod který resort daná zodpovědnost spadá. Cílem práce je co nejpřesněji určit kompetence jednotlivých útvarů a změny, ke kterým v současnosti dochází a popsat nejdůležitější změny proexportní politiky. Dalším cílem je popsání nejdůležitějších bodů Exportní strategie vlády ČR 2012-2020 a jejich analýza. Hlavní metodou zpracování tématu bude analýza dostupných dokumentů, dotazníkové šetření a řízené rozhovory, provedené s odborníky a lidmi v přímém kontaktu s proexportní politikou, a jejich následná analýza.
Vedoucí práce: Iveta Němečková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses