Lucasův paradox na příkladu USA a Číny - Malý, Jan; Brůna, Karel, 1973-; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce s názvem Lucasův paradox na příkladu Spojených států a Číny se zabývá vzájemnými obchodními a investičními vztahy obou ekonomik, jejichž intenzita s postupem času narůstá. USA díky své nadspotřebě realizují s Čínou vysoký deficit obchodní bilance. Ten si mohou dovolit díky značnému přílivu čínského kapitálu. Čína nakupuje americká aktiva, neboť potřebuje zhodnotit své devizové rezervy, které dnes dosahují rekordní výše. Dochází tedy k významnému přílivu kapitálu z rozvojové do vyspělé ekonomiky, i když teorie chápe chudé země především jako příjemce kapitálových toků. Tento jev je označován jako Lucasův paradox, nazvaný podle amerického ekonoma Roberta E. Lucase. Cílem práce je vysvětlit podstatu Lucasova paradoxu na příkladu Spojených států a Číny a uvést klíčové faktory, které vedou k jeho existenci. Na základě teoretických východisek a komparace makroekonomických dat obou ekonomik se práce zaměřuje na mezinárodní toky kapitálu a současnou nerovnováhu v oblasti platební bilance USA a Číny.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses