Podnikatelský plán - Založení komunikační agentury - Výtisková, Michaela (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku založení komunikační agentury Bently. V prvních kapitolách teoretické části jsou popsány náležitosti podnikatelského plánu. Kromě účelu a zásad při tvorbě podnikatelského záměru a jeho celkové struktuře je zde věnována pozornost právním formám podnikání a ekonomickému zhodnocení podnikatelského záměru. V dalších kapitolách teoretické části jsou objasněny základní marketinkové pojmy a vysvětleny prvky marketingové komunikace. V druhé části je popsán podnikatelský záměr z praktické strany. Na počátku je shrnuta základní myšlenka podnikání v executive summary, který bude předložen investorům při žádosti o podnikatelský úvěr. V dalších odstavcích je vysvětlena volba právní formy podnikání, jsou popsány služby, které bude agentura svým zákazníkům nabízet a za jaké ceny, je osvětleno, jakým způsobem bude mít zajištěny pracovní síly a v jakém tržním prostředí včetně konkurence bude muset obstát. Kromě marketingového a obchodního plánu, které jsou nedílnou součástí tohoto dokumentu, je kladen veliký důraz na silné a slabé stránky podnikání, možné příležitosti, ohrožení a rizika. Finanční plán pak ukazuje, jaký bude zakladatelský rozpočet, splátkový kalendář, plánovaný výkaz zisků a ztrát, rozvaha a cash flow. Při plánování projektu jsou uvažovány varianty realistická, optimistická a pesimistická. Na základě výpočtu očekávaných hodnot kritérií ekonomické efektivnosti je provedeno zhodnocení podnikatelského záměru s doporučením, zda je vhodné daný záměr realizovat, či nikoliv.