Cestovní náhrady (účetní a daňové souvislosti) - Gabrielová, Lenka (2013)
Diplomová práce na téma "Cestovní náhrady (účetní a daňové souvislosti)" se zabývá problematikou poskytování cestovních náhrad zaměstnancům, kteří byli svým zaměstnavatelem z podnikatelské nebo nepodnikatelské sféry vysláni na tuzemskou či zahraniční pracovní cestu. V úvodu práce je popsána legislativní úprava cestovních náhrad a veškerá problematika s ní související, následuje vysvětlení základních zásad při poskytování cestovních náhrad a rozebrání situací, kdy, komu a za jakých podmínek se vyplácí cestovní náhrady. Hlavní náplní této práce je popsání jednotlivých druhů cestovních výdajů, které mohou zaměstnanci vzniknout při tuzemské a zahraniční pracovní cestě. Vysvětlena je také paušalizace, daňové a účetní řešení cestovních náhrad. Po teoretickém výkladu, který je průběžně doplňován krátkými ukázkovými příklady, je uveden komplexní příklad, který v řešení shrnuje veškerou zmíněnou problematiku cestovních náhrad. V závěru je pro zajímavost zmíněn proces schvalování cestovních náhrad ve společnosti DHL Česká republika, s.r.o..