Ekonomické aspekty recyklace plastových odpadů v České republice a EU - Strouhal, Tomáš (2013)
Oblast recyklace plastových odpadů v rámci Evropské unie je ovlivněna mnoha administrativními, ekonomickými a jinými faktory. Od roku 2008 se zde navíc objevují problémy s propadem poptávky, což negativně ovlivňuje celý systém tříděného sběru. V předložené práci je analyzováno, které konkrétní faktory mají zásadní vliv na rozhodování výrobců mezi primární a druhotnou surovinou. V rámci dotazníkového šetření jsme dospěli k závěru, že jádro problému je především v negativním vnímání odpadů a nedostatečné zpracovatelské technologii, která by dokázala silně kontaminovaný plastový odpad přetvořit na nový materiál. V určitých případech se setkáváme i s přísnými nařízeními, která nedovolují plastový odpad při výrobě používat. Práce navrhuje optimální nástrojový mix, který by dokázal situaci dlouhodobě stabilizovat.