Ekonomické aspekty recyklace plastových odpadů v České republice a EU - Strouhal, Tomáš; Slavík, Jan, 1978-; Osersová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Oblast recyklace plastových odpadů v rámci Evropské unie je ovlivněna mnoha administrativními, ekonomickými a jinými faktory. Od roku 2008 se zde navíc objevují problémy s propadem poptávky, což negativně ovlivňuje celý systém tříděného sběru. V předložené práci je analyzováno, které konkrétní faktory mají zásadní vliv na rozhodování výrobců mezi primární a druhotnou surovinou. V rámci dotazníkového šetření jsme dospěli k závěru, že jádro problému je především v negativním vnímání odpadů a nedostatečné zpracovatelské technologii, která by dokázala silně kontaminovaný plastový odpad přetvořit na nový materiál. V určitých případech se setkáváme i s přísnými nařízeními, která nedovolují plastový odpad při výrobě používat. Práce navrhuje optimální nástrojový mix, který by dokázal situaci dlouhodobě stabilizovat.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses