Volba dodavatele elektřiny pro domácnost s využitím metod operačního výzkumu - Rejmanová, Veronika; Kuncová, Martina, 1974-; Lízalová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této diplomové práce je aplikace teoretických znalostí z určitých oblastí operačního výzkumu na praktický příklad. Práce je založena na teoretickém základu a vysvětlení problematiky na trhu s elektřinou. Dodavatele elektřiny pro domácnost je možné zvolit několika různými způsoby s odlišnými výsledky. V této práci je problém řešen čtyřmi cestami. Jedním způsobem je výpočet celkové roční ceny na základě spotřeby v minulém roce, dále na základě simulované náhodné spotřeby během roku a v neposlední řadě dvěma metodami vícekriteriálního rozhodování -- PROMETHEE II a TOPSIS. Metody vícekriteriálního rozhodování jsou zde řešeny pomocí doplňkového modulu SANNA pro MS Excel. Závěrem práce je důležitá analýza výsledků, která spočívá v porovnání dílčích výsledků z jednotlivých způsobů volby dodavatele.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses