Význam benchmarkingu ve veřejné správě - Podlenová, Marcela; Vláčil, Jan, 1943-; Menclová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Benchmarking je jednou z metod pro zvyšování kvality organizací, které se využívají ve veřejné správě v České republice. Nejčastěji ji využívají obce s rozšířenou působností, které se staly členy dobrovolného sdružení Benchmarkingová iniciativa 2005. Na ně je zaměřena tato práce. Jejím cílem je prozkoumat přínosy a zápory, které plynou obcím z používání benchmarkingu. Provedla jsem dva výzkumy -- zaměřené na současné i bývalé členy BI 2005 tak, abych zjistila pozitivní i negativní názory a zkušenosti s touto metodou. Pro objasnění, jak konkrétně benchmarking pracuje, jsem vypracovala případovou studii. Pro tuto část práce jsem si vybrala Městský úřad Černošice. Došla jsem k závěru, že benchmarking je vhodnou metodou pro zvyšování kvality úřadu. Jejím největším přínosem je dosažení finančních úspor. Největší nevýhodou je administrativní náročnost benchmarkingu. V práci jsem provedla také korelační analýzu pro posouzení závislosti vybraných charakteristik respondentů a zvolených odpovědí. V poslední části práce jsem uvedla své názory na benchmarking a doporučení k jeho používání v rámci BI 2005 i mimo ní.
Vedoucí práce: Jan Vláčil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses