Ekonomická analýza rozvoje železniční dopravy v Libereckém kraji - Brož, Jan (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na ekonomickou analýzu rozvoje železniční dopravy v Libereckém kraji. Cílem práce je tedy zjistit, zda se v posledních letech v Libereckém kraji podařilo zefektivnit železniční dopravu a v souvislosti s tím ji tedy i zlevnit, což představuje menší či alespoň stejné příspěvky železničním dopravcům v závislosti na inflaci, a také určit zda (a pokud ano, tak jaký) na tom měl podíl liberalizační proces (vypisování výběrových řízení na provozování osobní železniční dopravy) probíhající v tomto kraji. V teoretické části práce je popsána charakteristika Libereckého kraje, stav a majetkové poměry železniční sítě LK, stav a vlastnictví železničního vozového parku následovaný popisem společností působících v LK v oblasti provozu osobní železniční dopravy. Praktická část je zaměřena na analýzu veřejných rozpočtů v souvislosti s železniční dopravou, analýzu jednotlivých dat společností provozujících železniční dopravu a také na analýzu dopadu vypisování výběrových řízení na provozovatele různých úseků železničních tratí. Výstupem práce je zhodnocení všech těchto faktorů a celkového liberalizačního procesu ve zmíněné oblasti i jeho dopadů na stav veřejných rozpočtů LK. Dále je zde nastíněn budoucí vývoj v oblasti dopravy a také pohled autora práce na již zmíněnou problematiku. Analýza vychází z dat získaných z dostupné literatury, internetových zdrojů a od pracovníků Libereckého krajského úřadu.