Řízení mezinárodního týmu - Pospíšilová, Kateřina (2013)
Tato diplomová práce se zabývá oblastí řízení a spolupráce v multikulturním týmu s důrazem na kulturní problematiku. Cílem této diplomové práce je zhodnocení dosavadních postupů při vedení a vnitřním fungování konkrétního multikulturního týmu a navržení doporučení možných postupů pro zlepšení efektivnosti spolupráce se zřetelem na řešení problémů způsobených střety národních kultur členů týmu. K tomu je využito především Hofstedeho dimenzí, které jsou pro analyzování kultur převážně v pracovním prostředí vhodné. Dále jsou zmíněny i dimenze dle Trompenaarse a Halla. Výzkum pro praktickou část byl prováděn na konkrétním multikulturním týmu v Evropské komisi v Belgii. Použitými metodami byly strukturované dotazníky a osobní rozhovory. Výsledkem práce je navržení doporučení pro efektivnější řízení a spolupráci zkoumaného týmu.