Cenová elasticita poptávky po pohonných hmotách v ČR - Novák, Martin (2013)
Tato práce zkoumá vztah mezi cenou pohonných hmot a jejích spotřebou. Cílem bylo odhadnout pomocí lineárních regresních modelů metodou nejmenších čtverců elasticitu poptávky po pohonných hmotách. Rozhodování spotřebitelů je modelováno pomocí statických i dynamických forem ekonometrických modelů. Práce využívá rozsáhlá data v podobě časových řad s měsíční periodou za období ledna 2006 až března 2013. V prostředí České republiky přináší práce jedinečné výsledky ze zatím neprozkoumané oblasti. Cenová elasticita byla odhadnuta na průměrnou hodnotu -0,393312. Tato hodnota se jeví správně odhadnutou v komparaci s existujícími výzkumnými články i ekonomickou teorií.