Cenová elasticita poptávky po pohonných hmotách v ČR - Novák, Martin; Rod, Aleš; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce zkoumá vztah mezi cenou pohonných hmot a jejích spotřebou. Cílem bylo odhadnout pomocí lineárních regresních modelů metodou nejmenších čtverců elasticitu poptávky po pohonných hmotách. Rozhodování spotřebitelů je modelováno pomocí statických i dynamických forem ekonometrických modelů. Práce využívá rozsáhlá data v podobě časových řad s měsíční periodou za období ledna 2006 až března 2013. V prostředí České republiky přináší práce jedinečné výsledky ze zatím neprozkoumané oblasti. Cenová elasticita byla odhadnuta na průměrnou hodnotu -0,393312. Tato hodnota se jeví správně odhadnutou v komparaci s existujícími výzkumnými články i ekonomickou teorií.
Vedoucí práce: Aleš Rod
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses