Rámec pro počáteční a průběžné hodnocení startupů - aplikace na startup ve Švýcarsku - Vašíčková, Kateřina (2013)
Cílem práce je tvorba rámce pro počáteční a průběžné hodnocení startupů a jeho aplikace na začínající společnost ve Švýcarsku. Nejprve jsou proto analyzovány přístupy ke startupům v různých fázích jejich životního cyklu -- od plánování, přes období do nalezení fungujícího business modelu, jeho růst a rozvoj až po jeho transformaci do zavedené společnosti. Startup je nutné vést na základě objevování, zkoušení a flexibility. Základním stavebním kamenem je rychlá iterace business modelu, jeho vývoj podél minimálně životaschopných produktů a metodika zákaznického vývoje. Štíhlý podnikatelský plán slouží k podpoře výše uvedených prvků. Skládá se z těchto nástrojů: empatická mapa, plátno business modelu, přístrojovka, minimální životaschopný produkt, podnikatelská matice a rozšířený výkaz cash flow. Hraje klíčovou roli při počátečním a průběžném hodnocení startupu, kde počáteční ustanovení a průběžné analýzy slouží jako vstupy. Štíhlý podnikatelský plán a úvodní hodnocení jsou na konci aplikovány na švýcarské prostředí a na startup Clever Services GmbH, který bude díky těmto poznatkům v blízké době založen.