Socioekonomické aspekty vnitřní migrace v ČR - Vaněčková, Lucie (2013)
Tato práce se zaměřuje na analýzu vnitřní migrace v České republice na úrovni jednotlivých krajů neboli NUTS 3 v letech 2000 až 2011. Cílem této práce bylo definování hlavních migračních os a zhodnocení faktorů, které působily na jejich vývoj. Z analýzy migrace vyplynulo, že v České republice v roce 2011 migrují nejvíce lidé ve věku 30 -- 40 let. Migrační osy se v těchto letech výrazně nezměnily, došlo však k nárůstu objemu migrace. Nejsilnější migrační proudy vedou do Středočeského kraje, Hlavního města Praha a Jihomoravského kraje. Z hlediska počtů migrantů lze říct, že většina obyvatel České republiky se stěhuje do Hlavního města Praha a zároveň lidé, kteří už v Praze jsou, se stěhují do Středočeského kraje, z důvodu silných suburbanizačních procesů. Cílovou destinací vnitřní migrace v České republice tak je Středočeský kraj. V práci bylo prokázáno, že vnitřní migrace v České republice kopíruje ekonomickou situaci v zemi.