Socioekonomické aspekty vnitřní migrace v ČR - Vaněčková, Lucie; Macháček, Jaroslav; Prudká, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce se zaměřuje na analýzu vnitřní migrace v České republice na úrovni jednotlivých krajů neboli NUTS 3 v letech 2000 až 2011. Cílem této práce bylo definování hlavních migračních os a zhodnocení faktorů, které působily na jejich vývoj. Z analýzy migrace vyplynulo, že v České republice v roce 2011 migrují nejvíce lidé ve věku 30 -- 40 let. Migrační osy se v těchto letech výrazně nezměnily, došlo však k nárůstu objemu migrace. Nejsilnější migrační proudy vedou do Středočeského kraje, Hlavního města Praha a Jihomoravského kraje. Z hlediska počtů migrantů lze říct, že většina obyvatel České republiky se stěhuje do Hlavního města Praha a zároveň lidé, kteří už v Praze jsou, se stěhují do Středočeského kraje, z důvodu silných suburbanizačních procesů. Cílovou destinací vnitřní migrace v České republice tak je Středočeský kraj. V práci bylo prokázáno, že vnitřní migrace v České republice kopíruje ekonomickou situaci v zemi.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses