Diskriminace na českém trhu s nájemním bydlením Field experiment na internetu - Plzák, Tomáš; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartoš, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce prezentuje field experiment studující diskriminaci na trhu nájemního bydlení v České republice. Studie je provedena na Internetu a sestává ze dvou části. První šetření zkoumá etnickou diskriminaci a vlivy pohlaví a sociálního statusu fiktivních zájemců - Čechů, Romů a Vietnamců, o nájemní bydlení. Druhé šetření zkoumá diskriminaci na základě sexuální orientace fiktivních párů, heterosexuálů, gayů a leseb. Obě šetření shodně využívají e-mail ke komunikaci s pronajímateli, kteří nabízejí nájemní bydlení na Internetu. Diskriminace je měřena na základě rozdílů v míře odpovědí pronajímatelů jednotlivým skupinám zájemců. Zjištění studie ukazují výskyt diskriminace etnické i na základě sexuální orientace. Minoritní skupiny jsou diskriminování oproti majoritním Čechům, kdy dostávají méně odpovědí na své poptávky, vyzvání k bližšímu kontaktu i pozvání k prohlídkám. Nejvyšší míra diskriminačního chování byla zjištěna u romské minority. Pozorování dále prokazují diskriminaci homosexuálního páru gayů, který dostává méně odpovědí a o dost méně pozvání k prohlídkám než heterosexuální pár. Naopak rozdílné chování k homosexuálnímu páru leseb prokázáno nebylo.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses