Pravidlá likvidity podľa Basel III - Bobotová, Monika (2013)
Tato práca sa zaoberá vývojom bazilejskej regulácie s kladeným dôrazom na vývoj regulácie likvidity úverových inštitúcií. Sú rozoberané ciele jednotlivých štandardov (Basel I, Basel II a Basel III) a dôvody ich potrebnej aktualizácie spoločne s dôvodmi ich neúspechu. Basel I, a taktiež aj Basel II sa zameriavali prevažne na úverové riziko. Basel III, ktorého implementácia prebieha v súčasnom období, a ktorý vznikol ako reakcia na poslednú globálnu finančnú krízu, zavádza nové ukazovatele likvidity -- Liquidity Coverage Ratio a Net Stable Funding Ratio. Sledovanie likvidity je rovnako dôležité ako sledovanie kapitálu. V práci budú rozoberané možné príčiny oneskorenej kvantitatívnej regulácie likvidity, ktorých súčasťou bude aj rozbor kvalitatívnych princípov pre riadenie likvidity, ktoré existovali v rámci bazilejských štandardov už pred vypuknutím krízy v roku 2007. V rámci praktickej časti bude porovnaný vývoj nových a tradičných ukazovateľov likvidity na vzorke bánk a stavebných sporiteľní pôsobiacich na území Českej republiky. Motívom je zistiť, či by tradičné aj nové ukazovatele vykazovali rovnaké závery ohľadom stavu likvidity v rámci českého bankového sektora.