Analýza vlivu podílu vlastnického bydlení na mobilitu obyvatel a na míru nezaměstnanosti v krajích ČR - Šejnohová, Edita (2013)
Diplomová práce "Analýza vlivu podílu vlastnického bydlení na mobilitu obyvatel a na míru nezaměstnanosti v krajích České republiky" byla inspirována hypotézou J. A. Oswalda (1996, 1997, 1999), podle níž lidé, kteří bydlí ve vlastním, jsou méně mobilní, jelikož náklady spojené s migrací jsou pro ně vyšší než pro ty, kteří bydlí v podnájmu, a tudíž vykazují vyšší míru nezaměstnanosti. Cílem této práce je testovat Oswaldovu hypotézu pro jednotlivé kraje České republiky. Metodou zkoumání je popisná a regresní analýza dat za jednotlivé kraje ČR v letech 1991, 2001 a 2011. Výsledky regresních analýz vypovídají o tom, že vlastnické bydlení nemá v ČR na mobilitu obyvatel ani na míru nezaměstnanosti vliv. Výsledky pro roky 2001 a 2011 poměrně jednoznačně vylučují vztah mezi zkoumanými proměnnými. V roce 1991 jsou však rozmanitější: podíl vlastnického bydlení se ve vztahu k míře nezaměstnanosti ukázal v daném roce jako signifikantní. Analýza zároveň prokázala, že na míru nezaměstnanosti má vliv podíl vystěhovalých. Jelikož se ale vliv podílu vlastnického bydlení na podíl vystěhovalých ukázal jako nevýznamný, je třeba hledat mezi vlastnickým bydlením a nezaměstnaností jiné spojení než skrze migraci obyvatel.