Památková péče v Rakousku - Dvořáková, Veronika, 1991- (2013)
Práce přibližuje specifika rakouské památkové péče, jež se díky společným historickým i právním kořenům promítá také v české praxi a je proto významným zdrojem inspirace pro památkovou péči u nás. Cílem práce je tak ukázat nejen vývoj samotné rakouské památkové péče od jejího počátku až do současnosti, ale i provázanost s českým prostředím a rozdílnosti obou vývojových linií. Zaměřuje se na historii, legislativu a teoretické základy památkové péče, v současnosti potom na platnou právní úpravu, institucionální zabezpečení, specifika památkového fondu, systém památkové péče a problémy jeho uplatnění. V závěru práce přináší porovnání vybraných památek v Rakousku a České republice.